Court Rules

Orange County Courts at Law Electronic Filing Rules

8 rules from official source documents

Electronic filing requirements, permitted filing channels, EFSP portals, and exceptions.

CRITICAL

Applies to
Ex parte relief request

Please submit your request for ex parte relief electronically.

Please submit your request for ex parte relief electronically.

CRITICAL

If direct filing with the District Clerk is unavailable, self-represented litigants must use the electronic e-filing system.

If direct filing with the District Clerk is not available, self-represented litigants must use the electronic e-filing system .

CRITICAL

Attorneys must file using the electronic e-filing system mandated by the State of Texas.

Attorneys must use the electronic e-filing system as mandated by the State of Texas.

CRITICAL

Applies to
Scheduling order

After receiving trial dates and conferring with the opposing party or counsel, filers should e-file the Court's form Scheduling Order with the trial date and mediation details.

After receiving trial dates and conferring with the opposing party or counsel , please e-file the Court's form Scheduling Order (available on the Court's website) with the trial date and mediation details.

WARNING

Applies to
Letter

If the parties cannot agree on trial dates, filers should e-file a letter describing their efforts and attach all attempts to obtain a signature on the Scheduling Order.

If dates cannot be agreed to , please e- file a letter describing your efforts and attach all attempts at obtaining a signature for the scheduling order.

WARNING

Applies to
Proposed jury charge and motion in limine

The proposed jury charge and motions in limine may be emailed to the Court in Word or editable PDF format.

The parties are required to submit a proposed jury charge and Motions in Limine to the Court at the pre-trial proceeding . Th is can be done by emailing the Court with the proposed charge and Motion in Limine in Word or editable PDF format and copying opposing counsel.

INFOCivil cases

The standing order does not prohibit electronic filing as provided for by TRCP 21(f).

Nothing in this standing order prohibits the use of electronic filing as mandated by TRCP 21(f).

INFO

Self-represented litigants may e-file or file directly with the District Clerk, subject to the District Clerk’s discretion.

Self-represented litigants may use the electronic filing system or file documents directly with the District Clerk, at the discretion of the District Clerk.

Common questions about Orange County Courts at Law electronic filing rules

Is electronic filing required in Orange County Courts at Law?

Yes. Electronic filing is required for the covered filings. Please submit your request for ex parte relief electronically.

View ruleOfficial source Source: page 4, section 3.4.1. Ex Parte Relief

7 more rules answer this question.